Pályázat

Nyírbogáton is bemutatkozott a BogáTeátrum

2023. 02. 10.


Vasárnap kiderült mennyit ér a közösség ereje. A BogáTeátrum amatőr színjátszó kör teltházas nézőtér előtt adta elő a Csalafinta hozomány című ízes szatmári komédiát.

2022 szeptemberében városunk élhetett azzal a nem mindennapi lehetőséggel, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság által támogatott Pajtaszínházi Programban részt vegyen. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyét Nyírbogát, az ország legfiatalabb városa képviselte Budapesten a Nemzeti Színházban. A helyi színjátszó csoport megalakulása után elkezdődtek a próbák. Először a darabot választottuk ki közösen. Mindenki azonos véleményen volt: komédiát szeretnénk előadni, amelyen a közönség nevet, jól érzi magát. Szakmai vezetőnknek, Buzogány Bélának volt a leírásnak és az igényeknek megfelelő darabja, így hamar eldőlt, hogy a Csalafinta hozomány névre keresztelt szatmári komédiát fogjuk előadni. Utólag visszatekintve úgy gondoljuk, a legjobb választás volt. Elsőként még csak olvasópróbákkal kezdtünk, már itt körvonalazódott, hogy kinek, melyik szerep áll a legjobban. Ezt követően a színpadra is felmerészkedtünk, noha elég ismeretlen terep volt számunkra. A próbák munka után, délután zajlottak, gyakran késő estig. Mindig jó hangulatot teremtett a csapat, ehhez természetesen az is hozzájárult, hogy a színdarabis szórakoztató volt. Minden alkalom bizakodásra adott okot, hogy jó, de hosszú úton haladunk a célunk felé. A sok munkának beérett a gyümölcse, január 28-án egészen Budapestig utaztunk, hogy a Nemzeti Színház színpadán a VIII. Pajtaszínházi Szemle keretei között adhassuk elő a betanult darabunkat. Ismeretlen környezetben, teltház előtt sem ijedtünk meg, könnyedén vettük az akadályokat és a közönség szeretete még inkább arra buzdított minket, hogy végig a szerepünkben maradjunk. Óriási és felejthetetlen élmény mindenki számára, hogy nemzetünk színházának deszkáin játszhattunk. Egy Szabolcs vármegyei kisvárosból felvinni a kultúrát Budapestre, hatalmas dolog. A darabon keresztül mutattuk be a szabolcsi emberek ízes beszédét, furfangját, találékonyságát.

A premier előadás után nem sok időnk maradt a helyi fellépés előkészületeire. A Budapesten szerzett élményekre és tapasztalatokra támaszkodva Nyírbogát számára is előadtuk a darabot. Előzetes elvárásainkat is felülmúlta az érdeklődés. A Városháza Nagyterme megtelt élettel, nem maradtak üres székek, mindenki izgatottan várta az előadást. Helyi közönség előtt is nagy sikert arattunk, a komédia tette a dolgát, kellőképpen megnevettette a nézőket. A színfalak mögött jó érzés volt hallani, hogy a poénok értő fülekre találnak és ennek hangot is adnak jóízű kacagásaikkal. Ez az alkalom megmutatta, hogy igenis van igény a kultúrára itt, Nyírbogáton is. Az előadás után személyesen és a közösségi média felületein is csak pozitív visszhangok érkeztek, nagyon jól szórakoztak és sokan már a darab folytatását várják.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani Buzogány Béla, rendező-, színész úrnak, aki szakmai támogatásával hozzájárult a csapat sikerességéhez. Kitartó munkája, elköteleződése, türelme nélkül nem születhetett volna meg ez az előadás.  Továbbá köszönet Buzogány Béla Színházának színészeinek, akik szintén a közösség tagjaként kulcsfontosságú szerepet töltöttek be a darabban. Példát mutattak nekünk, kijelölték a helyes irányt és biztattak, támogattak minket a célunk elérésében.

Reméljük, hogy előadásunkkal másokban is felkeltettük a szereplés vágyát, mivel a folytatás terveink között szerepel. Bár a Pajtaszínházi Program befejeződött, de a BogáTeátrum amatőr színjátszó csoport, ha nem is ugyanilyen formában, de szeretne továbbműködni. Az, hogy mikor és milyen darabbal készülünk legközelebb, az még a jövő zenéje. Elsőként a csoportot szeretnénk újraszervezni, olyan tagokkal bővíteni, akik elhivatottak a színjátszás terén.  Úgy gondoljuk, egy közösség képes hegyeket megmozgatni, de nekünk éppen elég lenne annyi, hogy minél több nyírbogáti polgárt el tudjunk érni az előadásainkkal. Segít kiszakadni a hétköznapokból, a munkából és lehetőséget biztosít a kultúra befogadására itt, helyi szinten is.

„A színház feladata csak az lehet, hogy aki két és fél órára beül a nézőtérre, azzal képes legyen elfeledtetni, hogy mi történik az épületen kívül. Vígjáték, dráma vagy kabaré - teljesen mindegy. A lényeg, hogy szórakozzon a nép.”(Agárdy Gábor)

 

A darab bemutatása:

"Nem csupán makk, hanem tökmakk. Naná, hogy ilyen szó nincs a magyar nyelvben. Ebben az előadásban viszont az is van, ami nincs. Hiszen „dicsekedni azzal is lehet, ami nincs!” – mondja az előadás egyik szereplője. Ízig-vérig „made in Szatmária” produkcióról van itt szó, kérem szépen. Egy olyan parasztkomédiáról, amely telis-tele van egészséges-ízes szatmári poénnal. Szó, mi szó: bővelkedik kacagni való hökkenőkkel és bökkenőkkel. Van egy eladósorban lévő szegény lány, akit a nagygazda csak akkor vesz el feleségül, ha van hozománya. Márpedig hozomány az nincs. No, és itt jön a szatmári furfang: nincs stafírung, de mégis van. Most legyünk okosak. Nincsvan. Persze ott a Bandi-kutya, amelyik megdöglött, és büdös, mint a göringy. Ráadásul Nyanyóka alig bírja tartani a vizületét. Józsi meg járt a másvilágon, ahol bóklászó angyalok gazt szednek Szent Péter lovának. Veres Gyurka bácsi pedig már nem tud ártani az asszonyoknak, de az is jó lenne, ha egyeseket legalább piszkálgatna. Szóval vannak dolgok…"

Szereposztás:

Julis, az anya – Gönczőné Kovács Éva

Józsi, az apa, aki visszajött a túlvilágról - Kovács Attila

Erzsi lányuk, akit megkérnek – Dibáczi Dóra

Feri fiúk, aki szülni fog – Bakos Zsolt Ádám

Boris, Erzsi nővére, aki a halott helyett is beszél – Farkasné Sebők Edit

Ilony, Erzsi nővére, aki embert akar – Miskolcziné Kecskés Erzsébet

Ilony barátnői – Borsi-Farkas Dóra, Donkáné Huszti Mariann

Pista, Feri öccse, aki egészséges, mint a tökmakk – Farkas Péter

Nyanyó, Józsi anyja, aki gyűjti a vizületit – Mendler Mónika

Kató János, koporsókészítő – Kapitány Zsolt

Verony, Nyanyó nővére, aki elég süket – Gulyás Jánosné

Marcsa, Nyanyó húga, aki nem süket – Nagyné Hernádi Zsuzsánna 

Ica, Zsíros Tóth Pál nénikéje – Dr. Simonné Dr. Rizsák Ildikó

Zsíros Tóth Pál, a fülöpi kérő – Dr. Trefán Szabolcs

Juhászbojtár – Erdei György

Koldus, aki úgy hazudik, mint a szél – Erdős László