Pályázat
 
Cím

Polgármesteri hivatal

4361 Nyírbogát, Hunyadi út 7.

2024. július 25. | Kristóf, Jakab névnap

Időjárás
Akadálymentesített nézet E-mail Keresés

Intézmények

Egyesített Szociális Intézmény

header kép
„Mint a zivatarban elázott veréb szív suttogja halkan, kell a segítség. Aki egyedül él, nincs támasza, minden kis segítség lehet vigasza.” A szociális munka egyidős az emberiséggel, hiszen minden közösség gondoskodik az elesettekről, szegényekről, betegekről.

Nyírbogát Nagyközség Önkormányzata Képviselő Testülete 1997-ben alapította a bentlakásos idősek otthonát. Helyszínéül az egykori Baksay kúria épülete szolgál, mely kellő kényelmet biztosít az idősöknek.  2008. február 21. napján megtartott képviselőtestületi ülésén az Önkormányzat egy integrált szociális intézményt hozott létre, amelynek neve az Egyesített Szociális Intézmény lett.

Az intézmény alaptevékenysége:

  • az idősek, fogyatékosok bentlakásos ellátása
  • házi segítségnyújtás
  • szociális étkezés
  • tanyagondnokság
  • idősek nappali ellátása

A fenntartó feladata a 26 férőhelyes idősek otthonának működtetése, a bentlakók ellátása, életkörülményeinek biztosítása, étkeztetés-, egészségügyi – orvosi ellátás biztosítása és a lakókkal kötendő megállapodás alapján egyéb ellátások biztosítása.

A lakók az intézményi ellátási formát, főleg abban az esetben választják, ha önmagukat ellátni nem tudják, és a család az idősek gondozását, ellátását vállalni nem tudja. Ebben a korban az idős emberek nagyobb gondoskodást, odafigyelést és törődést igényelnek. A legtöbb gondozott súlyos testi megbetegedéssel küszködik, és ezt az állapotot tovább súlyosbítja az időskorban megjelenő mentális hanyatlás.

2022. október 1-től az idősek otthona térítési díja 3467Ft/fő/nap, mely tartalmazza egyebek között az intézményi gyógyszerlistán szereplő gyógyszereket, fürdetéshez használt tisztálkodó és bőrápolási szereket, étkezést, ruhák és ágyneműk mosását. A fenntartó külön főzőkonyháról biztosítja a napi háromszori és két kiegészítő valamint szakorvosi javaslat alapján diétás étkezést. Teakonyhánk lehetőséget ad kisebb ételkészítésre, melegítésre. Közösségi együttlétnek, istentiszteletnek társalgónk, étkezőnk ad teret. Gondozottaink számára televízió, újságok, könyvek állnak rendelkezésre. 

Az intézmény nyitott, nem követelmény a vallásos meggyőződés, azonban elvárt a házirend maradéktalan betartása. Segítjük lakóink családi kapcsolatainak ápolását, fenntartását. Látogató fogadására a társalgóban van lehetőség. Intézményünk a vonatkozó jogszabályban meghatározott szakmai létszámmal és kisegítő személyzettel rendelkezik.