Pályázat
 
Cím

Polgármesteri hivatal

4361 Nyírbogát, Hunyadi út 7.

2024. július 25. | Kristóf, Jakab névnap

Időjárás
Akadálymentesített nézet E-mail Keresés

Intézmények

Tájház

header kép
útvonaltervezés ikon 4361, Nyírbogát, Hunyadi út 3. telefon ikon 06-70/607-8040 email ikon pisty.bodolai@gmail.com

.

Nyírbogát központjában található a település történetét bemutató kiállítás, amely 2014-ben került kialakításra.

Nyírbogát Nagyközség Önkormányzata 2014-ben újítatta fel a település legrégebbi épületét, amelyet az Ormós család építetett 1762-ben. A cél az volt, hogy az egyre gyorsuló és modern világban Nyírbogát múltjából egy kicsiny szeletet megmentsenek az utókornak.

A helyszín alkalmassá vált egy állandó helytörténeti kiállítás bemutatására. Az épületet, amely az Ormós család kúriája volt, Csicseri Ormós Erzsébet építettet 1762-ben. Máig még nem tisztázott, hogy hogyan, de a családtól a református egyházhoz került. Jelenlegi kutatások alapján azonban nagyon valószínű, hogy a család bogáti ága kihalt, így az egyházra hagyhatták az épületet. Ez mindinkább azért is valószínűsíthető, mert a családnak ma is megtalálható a sírköve, amely a legrégebbi a településen és a református templom mellett ma is áll: Csicseri Ormós György nevével, 1781-es dátummal. A református egyház tulajdona alatt működött benne a lányiskola és a tanítói lakás egészen az államosításig. Az állomosítás után volt benne raktár, tanítói lakás, majd a 2000-es évektől szociális szolgáltatások kaptak itt helyet, többek között: védőnő, családsegítő, gyermekjóléti szolgálat, polgárőrség. Az épület régen kétszer ilyen hosszú volt. Az eredeti kinézete az idők során megváltozott, de szépségéből mit sem veszített. A régi tornácot befalazták, illetve a szobáit átalakították. Jelenleg már csak két egykori szobája tanúskodik a szép mennyezettel és a boltíves belsejével az egykor nemesi kúriaként szolgált épületre.

A legutóbbi felújítás során itt kaptak helyet azok a tárgyak és emlékek, amelyek a régi időkből származnak és röviden próbálják bemutatni az ide látogatóknak Nyírbogát múltját és az itt élő emberek mindennapjait.

A kiállítás folyamatosan bővül, köszönhető ez Bilku Tibor nyugdíjas pedagógusnak, aki több mint 50 év alatt összegyűjtött gyűjteményét adományozta a Tájháznak. Továbbá sok helybeli lakos adományával bővül folyamatosan a gyűjtemény.

 

Állandó kiállítás: régi háztartásban használt eszközök, mezőgazdasági munkák, iskola történet, szövés-fonás, településtörténet, nemesi családok, régi dokumentumok, fényképek.

 

Cím: 4361 Nyírbogát, Hunyadi út 3.

 

Látogatás, bejelentkezés munkaidőben:

Nyírbogát Város Önkormányzata

06-42-286-133

 

Hétfő – Csütörtök 8:00 – 16:00

Péntek 8:00 – 13:00

 

Munkaidőn kívül:

Bodolai István

06-70-607-8040