Pályázat
 

Filmbemutató Nyírbogáton

2023. 01. 25.


Zsigmond Dezső Igában című filmjével ismerkedhettek meg az érdeklődök Nyírbogáton.

A magyar kultúra napja alkalmából 2023. január 20-án filmbemutatót tartottunk Nyírbogáton a Nagyteremben. Zsigmond Dezső rendezésében készült Igában című film nagy sikert aratott a nézők körében.  A Nagyterem zsúfolásig megtelt, nem maradtak üres székek a nézőtéren. A film vetítése előtt térségünk országgyűlési képviselője, Dr. Simon Miklós köszöntötte a megjelenteket, majd Seszták Oszkár a vármegyei önkormányzat elnöke is megosztotta ünnepi gondolatait. A rendezvényt megtisztelte többek között Papp Zsolt, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár, Szabó István, a vármegyei önkormányzat alelnöke, valamint városunk polgármestere Dr. Simonné Dr. Rizsák Ildikó is.

A stáb tagjai 3 éven át kísérték nyomon Károly bácsi, egy penészleki idős, gazdálkodó ember mindennapjait, hogy betekintést nyerjenek a paraszti élet nehézségeibe és küzdelmeibe. A derékszögben hajlott hátú öregember sorsa mindenki számára tanulságként szolgálhat.

A múltat megjelenítő képkockák szép, néha keserves emlékeket idéztek fel az idősebb generációkban, a fiatalabbak pedig elképzelhették nagyszüleik, dédszüleik fáradalmas, dolgos hétköznapjait. A kitartás, a szorgalom mindig érdemleges, a munka meghozza gyümölcsét, a fáradozás örömöt és túlélést jelent a nincstelenségben.  

A film egyik megható pillanata volt, amikor a főszereplő gyermekkoráról mesélt, miszerint olyan szegények voltak, hogy télen cipőre sem tellett a családnak. Ilyenkor előfordult, hogy a tehénlepénybe állt bele, hogy meg ne fagyjon a lába.  

A közönség személyesen is találkozhatott a film főszereplőivel, rendezőjével, és alkalom nyílt egy kötetlen beszélgetésre. A főszereplő, Károly bácsi, családja körében érkezett a filmvetítésre, elmondása szerint ezt a napot soha nem fogja elfelejteni, örök emlék marad számára.